Het is geen alledaagse constructie, de zwevende vloer in het nieuwe laboratoriumgebouw in Amsterdam. De vloer is een mooi voorbeeld van een sterk staaltje werk. Het is een echt opvallend detail in het gebouw gelegen naast het stadsziekenhuis OLVG.
Voor het laboratoriumgebouw heeft Constructie verschillende onderdelen in opdracht: een stalen loopbrug tussen het bestaande en nieuwe gebouw, hekwerken, leuningen en roostervloeren. Maar de zwevende vloer is wel het uitdagendste onderdeel van het project.
Projectleider Gerjan Stam vertelt: "De zwevende vloer is een van de opvallendste details in het gebouw. De architect wil er een wauw-effect mee creëren. Dus we zijn er trots op dat wij die vloer mogen maken. De vloer is een uitdaging, je hebt te maken met engineering voor het technisch ontwerp van de vloer, het moet voldoen aan de wens van de architect maar het moet ook maakbaar en veilig zijn. Dat geldt bij elk project, maar in dit geval een tikkeltje meer. Die zwevende vloer wordt een eyecatcher. Het moet piekfijn in orde zijn.”
Glas, hout, staal
“De zwevende vloer is een tussenverdieping bij de hoofdingang. Hij is met een hangende constructie gemonteerd aan de bovenliggende verdieping. Er gaan twee steektrappen naartoe. In de afbouwfase maken we nog een glazen balustrade met een houten leuning om de vloer heen. Die constructie van glas en hout, in combinatie met staal, is ook een uitdaging. Alles moet goed op elkaar passen. Het is daarbij nog eens een ronde constructie. Dus je hebt ook te maken met walswerk.”
Geen alledaagse constructie
“De vloer is al gefabriceerd en gemonteerd. We hebben hem gemaakt in Kampen. Hij paste natuurlijk niet in één keer op de vrachtwagen, dus het zijn allemaal losse segmenten, in elkaar gelaste liggers. Met boutverbindingen maakten we het één groot geheel.”